Nieuws

Nieuws over producten en activiteiten van ProMessa

Let’s make things clean

Geplaatst op 3 mei 2011 | Door : | Categorie : Nieuws |

Nieuwe krattenwasafdeling

In het kader van een grootschalige verbouwing van de productielocatie ging ProMessa vorig jaar onder meer op zoek naar een hypermoderne krattenwasmachine. ,,We besloten een nieuwe krattenwasafdeling te bouwen,” vertelt Johan Aalpoel, hoofd distributie van ProMessa.
,,Met het oog op onze BRC-certificering was het bij de verbouwing van de productielocatie belangrijk dat de schone en de vuile ruimten goed van elkaar gescheiden zouden zijn. De nieuwe krattenwasmachine moest dan ook in een aparte, schone ruimte komen te staan. Onze oude machine, die hier zo’n 15 jaar heeft gestaan, was versleten.
Er zijn gesprekken gevoerd met een viertal leveranciers en we zijn ook bij deze bedrijven langs geweest. LETS BV uit Dronten kwam als beste uit de bus. Guustaaf Hoekstra van LETS verschafte ons duidelijke informatie over de krattenwasmachine die het bedrijf kon leveren en nam alle tijd voor ons. Bovendien kon hij twee krattenwasmachines ‘in werking’ laten zien bij De Kroes Toeleveringsbedrijven in Almere en maaltijdenproducent Marfo in Lelystad.”

Behoorlijke capaciteit

ProMessa had vooraf een duidelijk beeld van de kwaliteitscriteria waaraan een nieuwe krattenwasmachine zou moeten voldoen. ,,Een nieuwe machine moest onze transportkratten niet alleen optimaal kunnen reinigen, maar deze ook perfect kunnen drogen,” benadrukt Johan Aalpoel. ,,Verder moest deze zijn gemaakt van kwalitatief hoogstaand, rvs plaatmateriaal, gemakkelijk bedienbaar én te reinigen zijn en een prima verwerkingscapaciteit hebben. Geen beperkte capaciteit van zo’n 500 kratten per uur, maar een behoorlijke capaciteit van ruim 1500 kratten per uur.”

Custom made

LETS heeft in oktober 2009 voor ProMessa een custom made krattenwasmachine gerealiseerd met automatische stapelaar voor het stapelen van de gereinigde kratten. ,,Het transportbanensysteem moest worden aangepast aan de beperkte afmetingen van de ruimte waarin de machine kwam te staan,” licht Aalpoel toe.
,,Deze ruimte is slechts 11 meter lang en 4 meter breed. Onze transportkratten worden nu eerst ‘op de kop’ gewassen en gedroogd en gaan vervolgens via een looping in de transportbaan rechtop richting de krattenstapelaar die zich in de ruimte ernaast bevindt. Bij tests met de krattenwasmachine kwamen wat kleine problemen aan het licht, maar in een goede communicatie tussen LETS en ProMessa zijn deze perfect opgelost. De gerealiseerde lijn heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

Unieke stapelaar

De automatische krattenstapelaar van LETS is volgens Aalpoel uniek in de vleesindustrie. ,,Onze schone kratten worden hiermee met hoge snelheid van bovenaf gestapeld. Een unieke en snelle manier van stapelen waarop LETS patent heeft. Omdat de krattenwasmachine een hoge verwerkingscapaciteit heeft van ruim 1500 kratten per uur, hebben we continu twee medewerkers aan de lijn staan.
De ene medewerker zorgt ervoor dat voortdurend vuile kratten worden aangevoerd, de andere medewerker verwerkt alle schone, gestapelde kratten aan het eind van de lijn. In totaal reinigen we nu dagelijks tussen de 6.000 en 9.000 kratten. De machine en de krattenstapelaar kunnen gemakkelijk worden gereinigd, zonder dat ze hiervoor helemaal uit elkaar moeten worden gehaald.
Voor een optimale reiniging kunnen simpelweg de kappen van de machine worden opengezet. Het rvs plaatmateriaal wordt in een handomdraai schoon en in de krattenwasmachine bevindt zich een zelfreinigende spleetzeef.”

Warmtebehoud

Aalpoel is ook enthousiast over de warmteterugwinunit, waarmee de krattenwasmachine is uitgerust. Deze op het dak van de fabriek geïnstalleerde unit zorgt ervoor dat de naar buiten afgezogen lucht van de machine wordt ‘gewisseld’ met de binnenkomende lucht. ,,Dit zorgt voor een warmtebehoud van maar liefst 70 procent,” benadrukt Aalpoel. ,,Dankzij het feit dat de uit de machine afkomstige warme lucht door de koudere lucht wordt ‘gefilterd’ hebben we veel minder last van stoomvorming.”

Zeer positief

Na de prima uitgevoerde installatie van de krattenwasmachine en de professionele en flexibele service is Johan Aalpoel zeer positief over een eventueel toekomstige samenwerking tussen ProMessa en LETS op reinigingsgebied. ,,Als ProMessa in de toekomst opnieuw oude reinigingsapparatuur door nieuwe moet vervangen, zal onze technische dienst zeker in eerste instantie aan LETS denken.”