Nieuws

Nieuws over producten en activiteiten van ProMessa

Plasticreductie tot 70% met gehakt in flowpack-verpakking van ProMessa

Geplaatst op 12 november 2020 | Door : | Categorie : Nieuws |

Supermarktslagerij ProMessa gaat gehakt in Flowpack verpakken: “in een zakje in plaats van in een bakje”. De Flowpack-verpakking verlaagt het plastic verbruik van de verpakking van gehakt met ruim 70% t.o.v. de traditionele schaalverpakking. De eerste producten in Flowpack liggen vanaf aanstaande zaterdag 14 november in de schappen van Deen-Supermarkten.

“De Flowpack helpt onze afnemers, diverse supermarktketens, enorm in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Het sluit tevens aan op de wens van ca. driekwart van de consumenten, die plasticreductie zien als een verantwoordelijkheid van retailers en producenten”, aldus Harold Rouweler, directeur van ProMessa. De Flowpack sealt het product in, voor een goede en stevige bescherming. Deze manier van verpakken komt ook de houdbaarheid ten goede, hij helpt dus tegen derving in het schap, en daarmee tegen voedselverspilling. Bijkomend voordeel is dat zowel de aanvoer van verpakkingsmateriaal, alsook de verpakte eindproducten veel minder volumineus zijn. Met besparingen in transportbewegingen als gevolg.

Volgens dr. EU. Thoden van Velzen, senior researcher bij Wageningen Food & Biobased Research, is dit een mooie vervolgstap in de verduurzaming van verpakkingen: “Verminderen van gebruik van plastic heeft de hoogste prioriteit, daarna volgt recyclen als belangrijkste manier om te verduurzamen.”

Afhankelijk van de consumentenacceptatie zullen we meer vers vleesproducten in flowpack gaan verpakken. Op basis van het uitgevoerde consumentonderzoek zijn de verwachtingen positief: 64% van de Nederlandse consumenten verkiest gehakt in Flowpack boven gehakt in de traditionele schaalverpakking. Tevens kwam naar voren dat 86% van de consumenten voorkeur heeft voor vlees van Nederlandse veehouders. Dit heeft ons doen besluiten alleen gehakt van Nederlandse veehouders te verpakken in de Flowpack.

De gehaktproducten in een Flowpack zijn vanaf 14 november verkrijgbaar in alle Deen-Supermarkten. De verwachting is dat meer supermarkten zullen volgen. Marcel van de Kerkhof, commercieel directeur Deen: “We zijn altijd op zoek naar innovaties, vooral op het gebied van duurzaamheid en lokale herkomst. We zijn dus blij verrast met deze innovatie van ProMessa. We hopen dat onze klanten net zo enthousiast zijn als wij”.

De technische realisatie is in samenwerking met Omori Europe B.V. gerealiseerd. Marc Arends, Sales Executive van Omori Europe: “We zijn al jaren succesvol in de hersluitbare Flowpack voor gesneden kaas en vleeswaren. We hebben dit concept naar aanleiding van de vraag van ProMessa verder ontwikkeld naar een Flowpack voor vers-vleesproducten. Binnen korte tijd stond de verpakkingslijn op de locatie in Deventer en rolden de eerste duurzame verpakkingen van de band.”Flowpack-verpakking ProMessa-low resFlowpack-verpakkingsmachine - low res